Reciclare DEEE - Studiu de cercetare

Peste 30% dintre românii din mediul urban deţin în gospodării echipamente electrice şi electronice defecte (DEEE) şi aproximativ 25% au becuri nefuncţionale, potrivit unui studiu al companiei de cercetare de piaţă Daedalus Millward Brown, realizat la solicitarea Asociaţiilor ECOTIC şi Recolamp.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 800 de persoane, în oraşele cu peste 50.000 de locuitori.

Rezultatele sondajului reflectă situaţia din România în ceea ce priveşte atitudinea românilor faţă de colectarea selectivă a deşeurilor şi dotarea gospodăriilor cu echipamente electrice şi electronice.

Analiza arată că românii păstrează în locuinţe DEEE-urile cu intenţia de a le repara (25%), pentru că nu ştiu ce ar putea face cu acestea după scoaterea din uz (25%), pentru că nu au avut timp să se ocupe de ele (21%) sau din cauză că nu există facilităţi de debarasare în zona în care locuiesc (11%).

În privinţa motivelor pentru care persoanele din mediul urban s-ar debarasa de aceste DEEE-uri, acestea sunt "la nivel declarativ" protecţia mediului (27%), eliberarea de spaţiu în gospodărie (21%), existenţa unor puncte de colectare în proximitate (14%) sau reduceri de preţ la achiziţionarea unor produse noi (13%).

Totodată, peste 65% din românii din mediul urban nu ştiu despre existenţa unui punct de colectare selectivă a DEEE-urilor, în timp ce majoritatea cetăţenilor (53%) consideră că responsabilităţile realizării infrastructurii revin autorităţilor publice locale direct sau cu ajutorul firmelor de salubritate.

Un sfert din populaţie consideră că firmele specializate ar trebui să contribuie la dezvoltarea infrastructurii de colectare selectivă a DEEE-urilor şi 20% din cei chestionaţi cred că această sarcină revine companiilor.

Din punct de vedere al dotărilor, conform rezultatelor înregistrate, majoritatea gospodăriilor din mediul urban sunt dotate cu aparate electrice şi electronice, precum frigider (98,8%), maşină de spălat (96,8%), televizor (98.8%), aspirator (93%), computer sau laptop (77%) sau becuri economice (70%).

În ceea ce priveşte durata de la achiziţia bunurilor menţionate anterior, majoritatea produselor sunt în gospodăriile din mediul urban în medie de patru ani. Excepţie fac însă aerul condiţionat (3,2 ani), laptopul (2,6 ani), corpurile de iluminat cu led (2,5 ani), dar şi becurile economice (2,2 ani).

La nivelul colectării selective, indiferent de tipurile de deşeuri, peste 60% colectează selectiv anumite produse, în timp ce 40% nu sunt preocupaţi de această activitate ca urmare a lipsei infrastructurii în proximitate (aproximativ 60%) sau din comoditate (aproximativ 30%).

Conform datelor din domeniul salubritatii, Romania nu a reusit sa adune in ultimul an pentru reciclare decat 0,54 kg de deseuri electrice si electronice (DEEE) pe cap de locuitor, in conditiile in care media anuala impusa de Comisia Europeana pentru statele intracomunitare este de 4kg/cap de locuitor.

Potrivit presedintelui Asociatiei EcoTic, Valentin Negoita, din mai 2007 pana in mai 2008, volumul de DEEE colectate a fost de 1.465 de tone. Printre cauzele ratei mici de colectare sunt furtul echipamentelor scoase de oameni in strada, fapt observat mai ales in timpul campaniilor “Marea Debarasare”, precum si puterea scazuta de cumparare a populatiei. Reprezentantul asociatiei a declarat ieri ca “schimbarea mentalitatilor se va produce abia in 4-5 ani.

“Cu un grad redus de colectare a deseurilor electronice si electrocasnice se confrunta si alte tari est-europene. Ungaria si “Slovacia abia aduna 1,5kg/cap de locuitor acum, dupa trei ani de la aderare”, a spus Negoita. Tot el a precizat ca din 2009 se discuta schimbarea directivei CE din domeniu, astfel incat ponderea de DEEE colectate sa reprezinte un procent din vanzarile de echipamente electrice si electronice.

Citeste si ...

0736 344 202
0372 923 133